Ogre

Mad Max - A harag útja (2015)

2023. július 20. - Recensor

Gerge Miller a zseniális ausztrál filmrendező 34 volt, amikor 1979-ben leforgatta a legelső Mad Max filmet (a röhejesen fiatal, alig 21 éves Mel Gibsonnal) és kereken 70 lett, amikor 2015-ben megrendezte az Oscar díjas Harag útját (Fury Road) a hajdani karakterének (Max Rockatansky) egy teljesen új kalandját. Két kitűnő film, két stílus, de azonos téma és azonos direktor. (Persze a két említett rész között is készültek Mad Max epizódok: 1981-ben és 1985-ben, de jelen poszt témája most a Fury Road.)

madmax_fury1.jpg

Forrás: businessinsider.com

A Mad Max filmek "terepe" egy disztópikus jövőbeni világ, melyben a Föld már teljesen kihalt, a túlélők elszigetelt kis csoportokban tengődnek, miközben egymással is harcban állnak mégpedig az élet-feltételeket jelentő vízért és élelemért. Komoly gondot jelentenek a különböző fegyveres bandák is, melyek autókkal, motorokkal, kamionokkal és egyéb gép-szörnyekkel járják a vidékeket, miközben fosztogatnak és gyilkolnak mindenfelé. Céljuk: benzin, víz, élelem és egyéb értékek megkaparintása.

A harag útjában az egyik legjelentősebb ilyen fegyveres csoport Halhatatlan Joe (Hugh Keays-Byrne) vezetése alatt működik, egy hegy tövében (a sivatag kellős közepén), egy olyan sziklacsoport mellett, mely hatalmas vízkészleteket rejt. Ennek a vízkészletnek az adagolásával "uralkodik" népe felett Joe, egy sajátos, torz társadalmat teremtve. Ebben a társadalomban nők alig akadnak, a férfiak pedig katonai beosztásokat kapnak attól függően, hogy portyázások során miként harcolnak. Mert a harc bizony lételemük, ennek megfelelően is alakították ki eszközeiket: kocsijaik, teherautóik mind olyanok, melyekről megtámadható bármilyen más jármű. Az egyszerű harcosok célja a vitéz küzdelem és a dicső halál, majd a valhallába kerülés. (A valhalla a skandináv mitológiában az elesett hősök csarnoka.) Mindent áthat a férfiasság és a rock mely üvölt, ahányszor csak megindulnak.

madmax_fury2.jpg

Forrás: theatlantic.com

A Fury Road két központi karaktere Max (Tom Hardy), aki a pusztaságot járja míg el nem fogja Joe bandája donornak, és a Joe seregébe tartozó, fél kezét elvesztett, de így is gyönyörű Furiosa (Charlize Theron), aki nő létére is vezető beosztású a galeriben (imperátor), hiszen vezetheti a hadi-vasat (a nagy, benzinszállító kamiont). A két karakter akkor találkozik egymással, amikor Furiosa egy szép napon besokall és lelép a hadi-vassal (a sok ezer liter benzinnel) és mellesleg Joe összes feleségével (akiket szabályos szülő-eszközöknek tekint a bandavezér), majd a menekülés során érdek-szövetségbe kerülnek (Joe -val szemben).

Természetesen megindul az üldözés: a Joe vezette banda minden fegyverese Furiosa és Max nyomába erednek, csakhogy nem számolnak a két ember hihetetlen elszántságával (és profizmusával, ha harcról van szó). Ez a bizonyos elszántság odáig is elmegy, hogy egy ponton túl ellentámadásba kezdenek és innentől már a tét a vízzel bőségesen ellátott hegy, a banda fészke. Kié lesz Halhatatlan Joe bázisa, ki vezeti majd a furcsa kis társadalmat, Furiosa vagy a régi bandavezér, a kegyetlen Joe.

A harag útja egy különleges film, hihetetlen látványvilággal, apróra kidolgozott látvány-elemekkel, cool masinákkal, gépekkel és lélegzet-elállító sivatagi felvételekkel. Láthatunk közelharcot, bunyót, üldözést, lövöldözéseket és olyan járművek közötti kaszkadőr-mutatványokat, amilyeneket sehol másutt.

madmax_fury3.jpg

Forrás: filmhazifasi.com

A Fury Roadot legelőször látni olyan, mint amikor az ember először szív bele egy mezítlábas cigarettába (amelyik füstszűrő nélküli): úgy melleb rúg, hogy majdnem összeesel. Azt hiszem nem sok film akad, amelyik erre a hatásra képes. Minden ogre szereti.

Örülök, hogy az Ogre blog legelső blog-bejegyzése éppen a Fury Road lett (még ha ez egy sok éves filmnek is tekinthető), mert szerintem ez egy erős indítás egy filmes felület számára.

ogreblog_also.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ogreblog.blog.hu/api/trackback/id/tr7018174516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása