Ogre

Furiosa: Történet a Mad Maxből - mi a bukás oka?

2024. május 28. - Ogre_

George Miller 2015-ben az egész világot meghökkentette a Harag útja leforgatásával, mely minden disztópikus akciófilmet beelőzött a műfaj hardcore rajongóinak többségénél. Akkoriban úgy tűnt, hogy a franchise feltámadt és siker-széria lesz minden későbbi epizódjából. Aztán jött a meglepetés: megjelent ugyan a Furiosa, de az amerikai mozikban a premier-hétvégén csupán 25 millióig jutott (bevételekben) míg a 2015-os Harag útja 45 milliós nyitó-bevételt tudott felmutatni annak idején. Ráadásul nálunk Magyarországon is bukott: harmadannyi ember volt rá kíváncsi az első vetítési napokon, mint a Harag útjára 9 évvel ezelőtt. De mi lehet a bukás oka? Egyáltalán valóban annyira rossz film a Furiosa?

furiosa1.jpg

A válasz: nem rossz film, de a Fury Road színvonalát valóban nem éri el. Az, hogy az emberek nem voltak rá kíváncsiak szerintem két okra vezethető vissza: az egyik, hogy a többséget egyszerűen nem érdekli egy olyan spin-off mely Furiosa előéletéről szól. Valószínűleg egy folytatás lett volna sokkal érdekesebb mindenki számára. Bevallom én is így vagyok vele: bár Furiosát érdekes karakternek tartom, ha nem volnék heardcore Mad Max fan valószínűleg nem hozna lázba egy komplett film a felcseperedéséről. Legalábbis nem áldoznék erre egy mozijegyet. Ne felejtsük el: ma már az emberek jobban megnézik, hogy melyik filmbe fektetnek akkora összeget ami kb egyenlő egy egész havi streaming előfizetéssel. 

furiosa_anyataylorjoy.jpg

A kép forrása: digitalspy.com

Az érdeklődés elmaradásának másik oka szerintem Tom Hardy mellőzése, aki pedig annak idején jelesre vizsgázott mint Max Rockatansky, mondhatni a Fury Road hatalmas sikerének egyik fő oka éppen ő volt. Most viszont mellőzték Hardyt, helyette kaptunk egy orr-plasztikás Hesmworth-t fura alakítással. Bár Anya Taylor-Joy nagyon jó színésznő, egymagában nem ellensúlyozza egy karizmatikus férfi főszereplő hiányát.

Ugyanakkor rengeteg pozitívum is áll a Furiosa mellett, melyeket a rajongól 80%-os minősítéssel jeleztek az IMDb-n (36 ezer szavazat után). Nézzük ezeket: Először is a látvány-világ ezúttal is fantasztikus, láthatunk megint temérdek motort, autót, fegyvert, lenyűgöző nagytotált a sivatagos tájról. Másodszor bepillanthatunk Gázvárosba és Skulófarmba, melyekkel adós maradt a Fury Road annak idején. Harmadszor ezúttal is megtörténik a hadi-vas ostroma, ráadásul újfajta fegyverek is szerephez jutnak, mint a sárkényrepülős dinamit-dobálók. Akadnak fordulatok is, no meg egy jó kis leszámolás a végén Furiosa (Anya Taylor-Joy) és Dementus (Chris Hemsorth) között.

A végeredmény egy pörgős, nagyon látványos és nagyon cool sivatagi disztópia-akció, mely ugyanúgy beüt mint a Harag útja, csak éppen Tom Hardy nélkül és egy kevésbé magával ragadó történettel. Egyértelműen 4 csillagos alkotás. Egyszerűen látni kell! Hamarabb higgyetek az IMDb 80%-os értékelésének, mint a gyér bevételi adatoknak!

4csillag.jpg

ogreblog_also.jpg 

A bejegyzés trackback címe:

https://ogreblog.blog.hu/api/trackback/id/tr8518415019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Morpheus_ 2024.05.29. 22:04:46

Nagyon látványos lett a Furiosa, nekem bejött. A Fury Roadnak jobb a története, de a Furiosa is van olyan látványos. Sokan nem is adnak esélyt ennek a filmnek, pedig ha beülnének rá, tetszene nekik.

Ogre_ 2024.05.29. 22:07:22

@Morpheus_: Ahogy a posztban is szerepel: nem ülnek be rá, mert tudják, hogy spin-off és nincs benne Tom Hardy. Pedig tényleg jó Hardy nélkül is.
süti beállítások módosítása